هیدروپونیک یا آبکشت،(HYDROPONIC) یکی از روش های خلاقانه تولید محصولات کشاورزی بدون خاک و سم و با کم ترین نیاز به آب (با استفاده از محلول مغذی) است. در ایران، ده ها گلخانه به این روش راه اندازی شده و هزاران نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم مشغول به کار هستند. با این روش، در هر نقطه ای از ایران می توان هر محصول کشاورزی را بدون توجه به اقلیم و نوع خاک، برداشت کرد. با این روش، می توان اشتغال زایی خوبی داشت و از هر مکانی برای تولید محصولات کشاورزی که نیاز روز افزون جمعیت ایران در عصر جدید است، بهره برد.
گیاهان، مثل دیگر جانداران، بی احساس، بی تحرک و تک بعدی نیستند و شعور و احساس دارند. برقراری ارتباط با گیاهان در رشد و نمو آن ها اهمیت دارد. گیاهان، دارای سیستم عصبی، حافظه و تحرک و احساس بوده و قابلیت تبدیل عناصر به یکدیگر و خلق عناصر را دارا می باشند. باید با گیاهان حرف زد و با روش های خلاقانه، تولید ان ها را با هزینه کم و در مکانی کوچک، افزایش داد. این کار، نیاز به مهارت دارد
هیدروپونیک یعنی چی؟
اصطلاحی در علم باغداری است که به روشی در صنعت کشاورزی مدرن امروز جهان اشاره می کند که گیاه، به جای آنکه مثل روش سنتی همیشگی، در خاک، رشد و نمو پیدا کند، در سیالی از محلول های غذایی قرار می گیرد تا بستر هماهنگی جهت رشد گیاه به صورت هیدروپونیک (HYDROPONIC) فراهم شود.
در روش های گلخانه ای، کشت به این روش، محبوبیت زیادی پیدا کرده است و در ۳۱ استان کشور نیز، هزاران نفر در این حوزه مشغول به کار هستند. تولید گلخانه ای، نه به فصل ارتباط دارد و نه به تغییرات آب و هوایی. هدر رفت محصول کم می شود و می توان با استقرار فناوری، اثربخش تولید را ارتقا داد.
مزایا و معایب گلخانه هیدرپونیک
این که آیا هر گیاه یا محصولی را در هر اقلیمی می توان به روش هیدروپونیک تولید کرد، موضوعی است که نیاز به کار مطالعاتی و امکان سنجی (FEASIBILITY STUDY) دارد. مثلا تولید هیدروپونیک توت فرنگی، گوجه فرنگی، خیار و فلفل و گیاهان برگی مثل کاهو، بازدهی خوبی دارد.
در روش هیدروپونیک ، آلودگی خاک، مشغله ذهنی گلخانه دار نیست و نیازی به ضد عفونی نخواهد بود. چون آب به صورت چرخشی در حرکت است، در مصرف آب صرفه جویی شده و هزینه تمام شده تولید، کاهش پیدا می کند. این یک فرصت خوب برای استان هایی با بحران کم آبی مثل یزد و سمنان است. ریشه گیاه، در معرض هوا قرار داشته و قطعا، منفعت تولید را به همراه خواهد داشت.
آن چه در تولید به روش هیدروپونیک اهمیت دارد، لوله کشی به منظور آبرسانی است که همین صرفه جویی در منابع آب، هزینه تمام شده سرمایه گذاری و بازدهی تولید را ارتقا می دهد. مشاوره با متخصص کشاورزی جهت طراحی و استقرار گلخانه هیدروپوینک، اهمیت فراوان دارد.
این روش، شامل تکنیک های شش گانه است که عبارتند از:
- نوار غذایی یا NFT
- شناوری
- هواکشت
- سیستم مویینگی
- سیستم قطره ای
- غوطه روی یا DWC
در کلیه روش های شش گانه فوق الذکر، بستر کشت گیاه، حالت خنثی دارد و هیچ ماده مغذی در آن نیست بنابراین تغذیه گیاه توسط محلولی که از پیش تهیه شده است، انجام می گردد و البته برخی از این روش ها نیز به نسبت هدف تولید و بزرگی گلخانه و انتظار کشت و برداشت، با هم ترکیب می شود و سیستم های ترکیبی را در روش هیدروپونیک خلق می کند.
کشت هیدروپونیک چه مزایایی دارد؟
از جمله مهم ترین مزایایی که برای روش کشت هیدروپونیک می توان ذکر کرد شامل موارد زیر هستند:
- کاهش میزان آب مصرفی
- از بین رفتن آفت ها و علف های هرز
- نیاز به عملیات کشاورزی کمتر
- امکان استفاده در تمام نقاط کشور
- برداشت محصولات بیشتر در مقیاس کمتر
- امکان کنترل راحت محلول گیاه
- نیاز به انرژی گرمایی کمتر
گلخانه هیدروپونیک برای چه محصولاتی مناسب است؟
براساس تحقیقات صورت گرفته نشان می دهد که روش هیدروپونیک برای صیفی جاتی مانند فلفل دلمه ای، کاهو، خیار و گوجه فرنگی، کلم و … بهتر عمل کرده است. چون که این محصولات عمر کوتاهی دارند و ریشه کوتاهی دارند که فضای زیادی را نیز اشغال نخواهد کرد.
از این روش برای تولید تمامی محصولات کشاورزی حتی زعفران استفاده کرد و هیچ محدودیتی از لحاظ کیفیت خاک و آب و هوا وجود ندارد زیرا تمام موارد از قبیل دما و رطوبت و کیفیت تغذیه ریشه گیاه و … را می توان از طریق نصب تجهیزات گلخانه کنترل کرد. با استفاده از محصولات گروه صنعتی اصاکو به راحتی می توانید گلخانه خود را هوشمند و بروز کنید و از تمامی مزایای آن استفاده کنید.
شما هم میتوانید در مورد مطلب نظر بدهید.
برای ثبت نظر، از طریق دکمه افزودن دیدگاه جدید اقدام نمایید.
سعید صفایی
مرداد 21, 1401
آیا این نظر به شما کمکی کرد؟
ممنون بابت مطالب بسیار مفیدتون