کنترل دما در پرورش ماهی، اولین عامل موثر در ایجاد یك پروژه پرورش و یا نگهداری آبزیان می باشد .
اثر دمای آب،در فرایند فیزیولوژیك از قبیل موارد زیرتاثیر بسزایی دارد:
- میزان تنفس
- بازده تغذیه و جذب مواد غذایی
- رشد
- رفتار و تولید مثل
افزایش دمای تا 10 درجه عموما” باعث دو یا سه برابر شدن اندركنشهای بیو شیمیایی و فیزیولوژی می گردد. به همین خاطر نیاز اكسیژن محلول در آب گرم بحرانی تر از آب سرد می باشد . همچنین دما آب تاثیر بسزایی در قابلیت انحلال گازها در آب دارد. میزان انحلال گاز اکسیژن در آب در ارتفاع صفر از سطح دریا در دمای صفر درجه سانتیگراد ۶۰/۱۴ میلی گرم در لیتر ، و در همین ارتفاع در دمای ۴۰ درجه، میزان ۴۱/۶ میلی گرم در لیتر می باشد.
دمای بهینه
هر گونه از ماهیان یك نمودار رشد دمایی و محدوده ی رشد بهینه مخصوص دارند ( یا دمای ثمر بخشی) كه با درجه حرارت و اندازه ماهی تغییر می كند. دمای مناسب برای استخر پرورش ماهی های آب سرد ۱۲ تا ۱۶ درجه سانتیگراد است. دمای مناسب برای استخر پرورش ماهی های آب گرم ۱۸ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است درصورتیکه دمای آب خارج از محدوده بهینه باشد در ماهی ایجاد فشار می نماید، كه این تنش بر تغذیه رشد تولید مثل و جلوگیری از امراض تاثیر گذار است.
محدوده خارج از دمای ثمر بخشی ، دمای كشنده محسوب میشود و در این محدوده ماهی از تغذیه خودداری میکند.
توانایی ماهی برای دوری جستن از امراض بسیار نزدیك به درجه حرارت بهینه برای رشد می باشد.
بازدهی مناسب پرورش ماهی در نزدیكی درجه حرارت بهینه بیشتر است .
آبزیان قدرت تحمل كمی نسبت به تغییرات ناگهانی درجه حرارت دارند .
یعنی اغلب تغییرات سریع باعث مرگشان می گردد.
بر این اساس تغییرات دما باید تدریجی باشد و حدود چند درجه در روز تجاوز نكند تغییر سریع درجه حرارت ، میتواند سبب ایجاد شوك حرارتی و مرگ ماهی شود.
آدابتاسیون
فرآیندی است كه در آن فیزیولوژی ماهی بتدریج تغییر می كند به طوری كه با تغییر شرایط زیست محیطی ، مانند درجه حرارت و اسیدیته سازگار می گردد .
سطح واقع بین درجه حرارت كشنده و دمای بهینه محدوده تحمل نامیده میشود .
سیاری از آبزیان می توانند در محدوده وسیعی از درجه حرارت تا زمانی كه تغییرات تدریجی باشد زنده بمانند .
هر چقدر تغییر دما در واحد زمان كمتر باشد دمای عادت شده برای ماهی كم اهمیت تر خواهد شد.
راههای کنترل دما درپرورش ماهی
ماهی ها برای زندگی به دماهای خاصی نیاز دارند. از طرفی با افزایش دما، نیاز ماهی به اکسیژن نیز افزایش پیدا میکند پس مانیتورینگ و کنترل دمای استخر پرورش ماهی بسیار مهم است.
با دستگاه ESA-B1000 / ES-B500 / ES-B200 گروه صنعتی اصاکو با توجه به شرایط موجودو نیاز به تعداد و نوع سنسورهای موردنیاز میتوانید در هر لحظه دمای استخرها و حوضچه های پرورش ماهی را مشاهده نمایید و در صورت عبور دما از آستانه های مجاز از اپلیکیشن نوتیفیکیشن دریافت کنید و یا از طریق اس ام اس و زنگ از آخرین تغییرات باخبر شوید.
شما هم میتوانید در مورد مطلب نظر بدهید.
برای ثبت نظر، از طریق دکمه افزودن دیدگاه جدید اقدام نمایید.
محمد اسلامی
مرداد 22, 1401
آیا این نظر به شما کمکی کرد؟
آیا دستگاه هایی که برای کنترل دمای استخرهای پرورش ماهی تو مقاله ذکر کردید ، علاوه بر کنترل دما ، این امکان رو فراهم میکنه که اگر یکی از تجهیزات هوادهی استخرها کار نکرد یا برق رفت ، هشدار تلفنی و آژیری به پرورش دهنده بدهد یا خیر ؟؟
مهندس شعیبی
مرداد 22, 1401
آیا این نظر به شما کمکی کرد؟
بله تمام دستگاه هایی که ذکر کردیم ، این امکان رو برای شما فراهم میکند ، فقط مثلا برای اینکه اگر یکی از دستگاه های شما خراب شد ، کافیه یه کنترل بار سر راه دستگاه گذاشته باشید و خروجی کنترل بار رو با رله 12 ولت به دستگاه ما وصل میکنید و در صورت اضافه بار و قطع مثلا دستگاه هوادهی داخل حوضچه ، سریعا مطلع خواهید شد .
باز در صورت هر گونه سوال می توانید با همکاران سایت تماس حاصل فرمایید .